Nepal is een land op het werelddeel Azië. Het ligt voor het grootste deel in de Himalaya tussen India en Tibet (China).

Een groot gedeelte van Nepal is zeer bergachtig. Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er acht in Nepal, waaronder de hoogste berg ter wereld de Mount Everest die aan de grens met China (Tibet) ligt. In het zuiden van het land langs de grens met India zijn lager gelegen gebieden. Ongeveer 20% van de oppervlakte is bruikbaar voor de landbouw. Van het zuiden naar het noorden kent Nepal drie zones, het laagland (Terai regio) in het zuiden, heuvels en lage bergen in het centrum, en de Himalaya in het noorden.

Enkele andere hoge bergen en ruggen in Nepal zijn: Kangchenjunga, Lhotse en Annapurna

Nepal is een derde wereld land, het overgroote deel van de bevolking is zeer arm. Een Nepalees verdient gemiddeld 240 dollar per jaar. Het grootste gedeelte van hun inkomsten halen ze uit het toerisme, denk onder andere aan de sherpa’s die vaak dienen als gids en drager voor mensen die door de bergen trekken of expedities ondernemen.

Nepal heeft een zeer rijke en gevarieerde natuur met een aantal wereled beroemde nationale parken die enkele van de meest bedreigde diersoorten ter wereld behuizen.

Het ecosysteem is dan ook zeer kwetsbaar in Nepal, de Himalaya genereert voor het grootste deel de moeson en die regen die de regenwouden van Azie van water voorzien, daarnaast is het smelt water van de gletsjers ook van groot belang. Helaas smelten deze gletsjers in rap tempo door de klimaat verandering. Dit brengt grote risico’s met zich mee omdat dit water grote meren vormt waarvan er enkele op springen staan, zo’n meer kan dan een heel dal onderwater zetten met alle gevolgen van dien.